These llamas are clearly ready for their close-up.

Test your knowledge of 2016 local news with a quiz

See how much you remember from the pages of 'The Journal' over the past 12 months!

How much attention have you been paying to local events in 2016? Take this quiz and find out!

1. From its inception in 1989 until summer 2016, the biggest user of the Cache Creek landfill was:

A) The Thompson-Nicola Regional District

B) Metro Vancouver

C) The city of Kamloops

D) The Cariboo Regional District

2. Cache Creek councillor Herb Hofer, who died in April, also served as:

A) School board trustee

B) Mayor of Cache Creek

C) Thompson-Nicola Regional District director

D) Animal control officer

3. Heritage BC bestowed special recognition status on Chinese historic sites in which area community:

A) Ashcroft

B) Clinton

C) Yale

D) Lytton

4. Kenneth Knutson was found guilty in the December 2014 shooting of RCMP Cpl. J.R. Michaud. Prior to transferring to Kamloops, Michaud served in the:

A) Clinton detachment

B) Ashcroft detachment

C) Lytton detachment

D) Hope detachment

5. Drag racing began at the Nl’akapxm (Eagle) race track near Ashcroft in:

A) 1980

B) 1983

C) 1985

D) 1987

The Nl’akapxm (Eagle) race track. Photo  by Wendy Coomber.

6. MLA Jackie Tegart was nominated as the Liberal candidate in Fraser-Nicola for the May 2017 election. Prior to her 2013 election, Tegart served as:

A) School District No. 74 trustee

B) School District No. 74 board chair

C) Ashcroft councillor

D) All of the above

7. Harry Lali announced he would be running for the NDP nomination for Fraser-Nicola. Which cabinet post did Lali hold when he was in office?

A) Transportation

B) Health

C) Education

D) Environment

8. Former Journal editor Wendy Coomber was elected to Cache Creek council in June 2016. For how many years did she edit The Journal?

A) 10

B) 12

C) 14

D) 16

9. In July 2016, 94-year-old Hazel Amos—also known as Grandma Hazel—became the oldest known person to navigate a Class IV rapids in:

A) British Columbia

B) Canada

C) The world

D) It doesn’t matter, this is awesome

10. The Great Fire in Ashcroft in July 1916 was caused by:

A) The printing press at The Journal office overheating

B) Sparks from a passing train

C) Curtains in a room at the Ashcroft Hotel catching fire

D) An out of control fire at a blacksmith’s stable

The aftermath of the July 1916 Ashcroft Great Fire. The Journal building is at far right. Photo courtesy Ashcroft Museum and Archives.

11. New Ministry of Highways signage for Ashcroft included, for the first time anywhere, a logo for:

A) Communities in Bloom

B) Wellness Awaits You

C) Historic Ashcroft

D0 None of the above

12. Interior Health has launched a new service which will allow users to see some of their medical records and history online. The service is called:

A) MyHealthRecords

B) MyHealthInfo

C) MyHealthPortfolio

D) MyHealthPortal

13. The South Spencer Road fire in Lytton threatened an annual event. What was it?

A) Lytton River Festival

B) Lytton Music Festival

C) Lytton Garlic Festival

D) Lytton Pow-Wow

Firefighters do a controlled burn by the South Spencer Road fire. Photo by Barbara Roden.

14. Helen Kormendy was elected to Ashcroft council in a September by-election. Kormendy had previously:

A) Spent one term as councillor

B) Spent two terms as councillor

C) Spent three terms as councillor

D) Had never served on council

15. The Bonaparte Band held the official opening of construction of their new water treatment plant. At the moment the reserve depends on:

A) Bottled water

B) Water treated by an existing plant

C) Well water

D) Water from the Village of Cache Creek

16. Aaron Sam announced he would be challenging for the NDP nomination in Fraser-Nicola. In addition to being chief of the Lower Nicola Band, Sam is also:

A) A dentist

B) A lawyer

C) A teacher

D) A doctor

17) A Cache Creek-based organization that offers weekly lunches, frozen meals, and other items to those in need is called:

A) The Equity Project

B) The Fellowship Project

C) The Friendship Project

D) The Equality Project

18. The McAbee Fossil Beds east of Cache Creek date back to the:

A) Eocene epoch

B) Paleocene epoch

C) Miocene epoch

D) Pleistocene epoch

19) During summer, the Ashcroft curling club building played host to:

A) Bedding plants

B) Tree seedlings

C) Fresh produce

D) Live animals

20) The Journal editor’s favourite front page picture of 2016 was:

A) The llamas in the May 19 edition

B) The llamas in the May 19 edition

C) The llamas in the May 19 edition

D) The llamas in the May 19 edition

Answers: 1-B, 2-C, 3-D, 4-B, 5-D, 6-D, 7-A, 8-C, 9-D, 10-C, 11-A, 12-D, 13-A, 14-C, 15-C, 16-B, 17-D, 18-A, 19-B, 20-A through D.

 

Just Posted

Federal Green Party leader visits Ashcroft

Elizabeth May was in town with Mission-Matsqui-Fraser Canyon Green Party nominee John Kidder

MP holding town halls in Ashcroft and Lillooet this week

MP Jati Sidhu will be meeting with residents to answer questions and hear concerns

Historic Cornwall fire lookout to get some tender loving care

Volunteers are being sought for a work bee at the lookout in August

Ashcroft resident now in his 25th year of riding to raise funds for BC Lung Association

Wayne Chorneychuk once more getting ready to ride in the Bicycle Trek for Life and Breath

Wildfire smoke can pose serious health risks

Tips to help you stay safe during the smoky summer season

VIDEO: Young couple found dead in northern B.C. had been shot, police say

Chynna Noelle Deese of the U.S. and Lucas Robertson Fowler of Australia were found along Highway 97

VIDEO: Man found dead near B.C. teens’ truck could be linked to a double homicide

RCMP said they are looking for Kam McLeod, 19, and Bryer Schmegelsky, 18, of Port Alberni

Latest plan is to fly trapped fish by helicopter over Big Bar slide

Multi-pronged plan set in motion to freesalmon blocked by landslide in the Fraser River

Family of missing B.C. senior with dementia frustrated with situation, heartened by community support

Nine days since Grace was last seen the question remains: ‘How can an 86-year-old just disappear?’

Unsealed record suggests U.S. man convicted of murdering Vancouver Island couple left DNA on zip tie in 1987

William Talbott is set to be sentenced Wednesday in the murders of Jay Cook and Tanya Van Cuylenborg

Okanagan Air Cadet challenges gender-exclusive haircut policy

Haircut regulation inspires challenge around gender identity

VIDEO: Bystander training gains traction as tool to prevent sexual harassment, violence

Julia Gartley was sexually assaulted after an event, and no one stepped in to help

Two brands of ice cream sandwiches recalled due to presence of metal

The Canadian Food Inspection Agency issued a recall on Iceberg and Originale Augustin brands

Sexual assaults, extortion on the rise even as crime rates stay low: Stats Canada

Rates of police-reported sexual assault rose for the fourth year in a row

Most Read